Hunden väljer helst av allt en spårsele

Vid spårning bör helst i första hand en spårsele användas framför vanliga hundhalsband. En sele är i de flesta fall mycket skönare för hunden att bära i jämförelse med ett halsband. Det säger sig egentligen själv att det är lättare för hunden att dra med hela kroppen istället för med endast halsen. En sele är även betydligt skonsammare åt en hund än ett halsband är – även hundar har fått whilash skador av för mycket ryckande i halsbandet.

Spårselar är i synnerhet framtagna för att nyttjas vid spårning. Spårning är en omtyckt bruksgren som går ut på att hundägaren lägger ut spår i naturen som hunden sedan ska spåra upp. Spårning är populärt både bland privatpersoner och inom polisen samt militären. Vanligtvis är det tack vare bra spårhundar som man får tag i narkotikasmugglare samt brottslingar på flykt.

En spårsele kan se ut på aningen skilda vis, men den vanligaste är den klassiska selen med en rem runt bringan och en rem som går över hundens bröstkorg. En bra spårsele är vadderad så att hunden ska slippa obehagliga skavsår, något som är viktigare ju kortare päls hunden har. Hundar som spårar blir oerhört uppspelta och drar en hel del, så en robust spårsele som har breda, starka remmar är bra. Hundtips finns här

Det finns spårselar av annorlunda kvalité samt hållbarhet, vill man endast prova en sele till sin hund så kan man shoppa en billig variant först. Spårar man mycket och kontinuerligt så behöver hunden en enastående spårsele av mycket god kvalité. Den måste vara tålig och hållbar och mestadels är de tillverkade i polyester eller nylon. Det finns såklart spårselar i läder dessutom och de tenderar att vara sköna för hunden, men kanske inte fullt lika hållbara och tvättbara som polyesterselarna är.

Sedan finns dragsele också, denna brukar se aningen mer invecklad ut än den klassiska spårselen, men har sina fördelar. För det första så brukar en dragsele ha sin koppelkrok intill hundens svansrot vilket motverkar att hunden trasslar in sig i spårlinan. En dragsele sitter bra på hunden, så länge den är i korrekt storlek, men kan kännas besvärlig att ta av och på. Om man redan har en dragsele för att man även använder hunden till dragning så behöver man förstås inte köpa en särskild spårsele för spårning.

Till hundsele, oavsett man äger en klassisk spårsele eller en dragsele, så behöver man en spårlina att hålla hunden i. Man vill ofta ha hunden kopplad, men samtidgt ge den en känsla av frihet när den spårar och då är spårlinan ens bästa alternativ. Spårlinor brukar vara åtminstone 10 meter långa och finns i flera olika material. Vilket material man föredrar beror lite på i vilken terräng man mestadels spårar i.

Snårig och blöt terräng kräver oftaste en hal och lättvättad plastlina, medan polyesterlinor fungerar bra i öppnare vidder. Läder är både slitstarkt och snyggt, men tillverkas sällan i längre än 10 meterslinor. Dessutom bli spårlinor i läder vanligtvis obehagliga att ta i ifall de blir blöta.

En bra spårsele köper man helst hos en erkänd expert, tex. på brahund.se eller allt-fraktfritt.se.